2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

11.4. Robert James Waller „Madisono apygardos tiltai"

Anotacija:

Genialiai paprasta ir kartu nepaprastai turtinga istorija apie vienintelę tikrąją meilę.
Keturios dienos netikėtai įsižiebusios aistros pakeičia Roberto Kinkeido, fotografo ir laisvos dvasios žmogaus, ieškančio Madisono apygardoje dengtų tiltų, ir Frančeskos Džonson, fermerio žmonos, gyvenimus visam laikui.


Perskačiusi šios knygos anotaciją, pamaniau, kad tai bus įprasta, banali meilės istorija, netgi dvejojau, ar verta skaitymo.Tačiau dabar galiu drąsiai teigti, kad tai viena geriausių knygų, kurias kada nors skaičiau.

"Madisono apygardos tiltai" – žavus paprastumo ir beribės aistros derinys. "Dvejonių begalybėje toks tikrumas ateina tik sykį, niekada daugiau, kad ir kiek gyventum." Robertą ir Frančeską jis aplanko labai netikėtai, jiems susitikus vos keturioms dienoms, bet išlieka visą likusį gyvenimą.

Meilė - keistas dalykas.Ji ateina, kai visai to nesitiki ir net nemanai, kad ji dar gali ateiti ir visiškai pakeičia gyvenimą.Deja, ne visada ta meilė turi tokią ateitį, kokios norėtųsi.Tuomet ateina laikas rinktis.Rinktis meilę arba aukojimąsi.Rinktis net ir tuomet, kai kad ir ką bepasirinktum, tas pasirinkimas neatrodo teisingas.Ir tas pasirinkimas dažnai net nepriklauso nuo tavęs.Turi galvoti, kas geriausia tiems, kuriuos palies sprendimas, kurį padarysi, kokią įtaką jis padarys kitų žmonių gyvenimams.Neretai per pareigas, kurias turi kitiems, net tenka pamiršti savo norus, savo svajones ir troškimus.

Romanas kelia problemą, kas yra tikra meilė, kokios priemonės yra deramos jai puoselėti, išsaugoti.Taip pat - ar reikia aukotis dėl kitų, pamirštant save.Svarstomas pareigos ir noro santykis: kuris yra viršesnis, kuris vertesnis pasidavimui, kuris gyvenimui suteikia pilnatvę, galų gale, kuris yra teisingas.

Frančeska ir Robertas - asmenybės, suvokiančios poelgio ir pasekmės santykį.Būtent todėl jie susitaiko su išsiskyrimu ir tik tyliai, bet tvirtai visą gyvenimą myli vienas kitą.Be abejonės, šių dviejų žmonių gyvenimas būtų susiklostęs visai kitaip, jei Frančeska tą dieną vis tik būtų atidariusi vyro mašinos duris, išlipusi ir pabėgusi ir Robertu.Tačiau kaip tai būtų paveikę jos vyro ir vaikų gyvenimus - tai didžiausias klausimas ir sustabdęs moterį nuo tokio sprendimo.

Prisipažinsiu- kūrinio gale buvo sunku sulaikyti ašaras. Tokia liūda pabaiga tiesiog daužė širdį - du žmonės, be galo mylintys vienas kitą, ir negalintys būti kartu.Taip, Robertas buvo laisvas, jam nebutų buvę jokių kliučių visą gyvenimą praleisti su mylima moterimi, tačiau Frančeska jautė pareigą ir atsakomybę likti ten, kur yra, jautė, jog jei išvyks, kaltė gali ją sunaikinti.Taigi, du žmonės, pasuko skirtingais keliais ir niekada nebesusitiko, tačiau gyveno susieti iki mirties.

"Madisono apygardos tiltai" - be galo tyra, švelni, jautri istorija, atskleidžianti tikrą jausmą.Tokia meilė ateina tik kartą gyvenime ir ją patyręs, jau niekada nebebūsi toks, koks buvai prieš ją sutikdamas.Niekada.


   Aš - kelias ir peregrinas, ir visos burės, kada nors išplaukusios į jūrą.
 Tik stoviu čia temstant, versdamas tą seną triubą raudoti, ir groju dėl žmogaus, pavarde Robertas Kinkeidas, ir moters, kurią jis vadino Frančeska.
Puslapių skaičius: 175
Leidykla: Jotema
Leidimo vieta / metai: Kaunas / 2010

Įvertinimas: 10/10

Ekranizacija


 Režisierius: Clint Eastwood
Prodiuseriai: Clint Eastwood, Kathleen Kennedy
Scenaristas: Richard LaGravenese
Muzika: Lennie Niehaus
Kompanija: Warner Bros.
Metai: 1995
Šalis: JAV
Vaidina: Clint Eastwood (Robertas Kinkeidas), Meryl Streep (Frančeska Džonson), Annie Corley (Karolina Džonson), Victor Slezak (Maiklas Džonsonas)
Pristatomasis filmukas:


Įvertinimas: 10/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą