2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

11.5. Gabriel Garcia Marquez „Apie meilę ir kitus demonus"

Anotacija:
1949 m., griaudami senovinį vienuolyną, kurio vietoje turėjo iškilti penkių žvaigždučių viešbutis, vienoje kriptoje darbininkai atranda keletą pabirų kaulų ir skaistaus vario spalvos plaukus. Išskleisti ant aslos, jie buvo dvidešimt dviejų metrų ilgio...
Tikras faktas ar dar viena „Šimto metų vienatvės“ autoriaus lakios vaizduotės išmonė? Nesvarbu, nes taip prasideda nepaprasta meilės istorija XVIII a. Kartachenoje, Kolumbijos mieste. Vienintelė markizo de Kasalduero duktė Sierva Marija de Todos los Ancheles, įkąsta šuns su žvaigžde kaktoje, atsiduria Inkvizicijos kalėjime. Apkaltinta ryšiais su šėtonu, nelaimingoji gyvens ten kartu su savo egzorcistu donu Kajetanu Delaura, kol įsiliepsnos nežabota ir pragaištinga meilė...
Pavadinčiau šią knygą mažų mažiausiai - keista.Viena vertus, ji ganėtinai slegianti, niūri, tačiau kita vertus, įtraukianti ir verčianti versti vieną puslapį po kito.

Man, kaip besidominčiai istorija, vienas iš didžiausių šio romano pliusų buvo tas, kad minima nemažai istorinių veiksnių- Inkvizicijos, erezijos, egzorcizmo seansai, Šv.Klaros vienuolyno gyvavimas. Kūrinyje tikrovė persipina su legendomis, o tai sudaro dar didesnį įspūdį.Metraščio stiliumi papasakoti tolimos istorijos įvykiai priartina kūrinį prie magiško realizmo.

Patiko ir knygos parašymo būdas - poetiškas, vaizdingas, sodrus.Kūrinys skaitomas lengvai, greitai, jis įtraukia ir nebepaleidžia, kol neužverti paskutinio puslapio.

G.G.Marquez'as sukuria įtikinamą pasakojimą apie tėvų apleistą mergaitę Siervą Mariją, kuriai į kulkšnį įkanda pasiutęs šuo. Jos gyvenimas susiklosto tragiškai, nes markizas savo netikrą dukterį atiduoda vienuolių globai, o šios ją paskelbia apsėsta piktųjų dvasių.Vykdyti Siervos Marijos egzorcizmo seansus paskiriamas trisdešimt šešešių metų vienuolis Kajetanas Delaura.Vyras vos pirmą kartą pamatęs mergaitę pajunta jai nenugalimą trauką ir aistrą.Jis ima dėti visas pastangas, kad tik ją "prisijaukintų" ir jam galų gale tai pavyksta.

Rašytojas labai tikroviškai vaizduoja ano meto žmones: neryžtingą, bevalį markizą Ignasiją, jo žmoną Olalją, dėsčiusią vienuolynuose muziką ir mirusią nuo žaibo nutrenkimo, jo antrąją žmoną Bernardą, neturinčią jokių skrupulų ir nepažįstančią moralės normų. Pagrindiniai romano veikėjai (nors, sakyčiau, šiame romane netgi nėra ryškios ribos tarp pirmo ir antro plano veikėjų) - Sierva Marija ir Kajetanas Delaura - sudėtingos, komplikuotos asmenybės.Jų dvasiniai ryšiai greitai perauga į ugningą, bet pragaištingą meilę. Vis dėlto, jie nė nemėgina gesinti to juos siejančio jausmo, priešingai- jie leidžia naktis drauge, vienuoliui slapta patekus į merginos celę.

Romane subtiliai atskleistas dvasininkijos atmestinis požiūris į žmogų kaip asmenį, aklas dogmų garbinimas, atvedantis į begalinį žiaurumą, nežmoniškumą. Tačiau tai nesugniuždo žmogaus vidinio užsispyrimo, nepalaužia žmogiško orumo. Jokie kankinimai, jokios nelaimės ar sunkumai nesunaikino jausmo tarp Siervos Marijos ir vienuolio Delauros. Vyras meldė vieno- užsikrėsti raupsais.Jis prarado bet kokį gyvenimo džiaugsmą, tapo tik vegetuojančiu sutvėrimu. Siervą Marija buvo rasta lovoje, mirusi "iš meilės spindulingu žvilgsniu". Tačiau juos siejantis ryšys išliko ir išliks.Nesvarbu, kur jie bebūtų...

<...> nustojant tikėjimo, lieka nedylantis randas toje vietoje, kur būta tikėjimo ir jis amžinai primena tai, ko netekta.

 Aš visada maniau, kad meilę ji [Šventoji Dvasia] vertina labiau už tikėjimą.

Aš <...> tikiu, jog vienintelis ir svarbiausias dalykas - gyventi.

Puslapių skaičius: 158
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta / metai: Vilnius / 2006

Įvertinimas: 9/10

Ekranizacija


Režisierė: Hilda Hidalgo
Prodiuserė: Hilda Hidalgo
Scenaristai: Hilda Hidalgo, Gabriel Garcia Marquez
Metai: 2009
Šalis: Kosta Rika
Vaidina: Pablo Derqui (Kajetanas Delaura), Eliza Triana (Sierva Marija)
Pristatomasis filmukas:

Įvertinimas: 8/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą