2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

11.3. Khaled Hosseini „Tūkstantis saulių skaisčių"

Anotacija:

Naujojo Khaledo Hosseinio romano centre – dvi moterys, tapusios sukrėtimų, sugriovusių Afganistano gyvenimą, aukomis. Marjama – nesantuokinė turtingo verslininko duktė, nuo mažens pažinusi, kas yra nelaimė, nuo ankstyvo amžiaus supratusi savo varganą lemtį, nuo kurios nepabėgsi. Leila – priešingai: mylima draugiškos šeimos duktė, svajojanti apie įdomų ir puikų gyvenimą. Tarp jų – nieko bendra, abi gyvena skirtinguose pasauliuose, kuriems būtų buvę neskirta susikirsti, jeigu ne šalį užgriuvusi karo audra. Nuo šiol Marjama ir Leila, tapusios vieno vyro žmonomis, susietos pačiais glaudžiausiais saitais ir pačios nežino, kas jos – priešininkės, draugės ar seserys. Bet pavieniui jos neišgyventų, neatsilaikytų prieš viduramžišką despotizmą ir žiaurumą. Dviese jos eis kančių keliais, dviese gaudys mažučius atsitiktinio džiaugsmo trupinėlius, dviese svajos apie laimę ir dėl jos aukosis.


"Tūkstantis saulių skaisčių" – įtaigi dramatiška ir lyriška istorija, verčianti gniaužtis širdis iš skausmo ir džiaugsmo.


Perskaičiau šią istoriją per kokius tris vakarus.Dar tik vakar naktį ją baigiau, taigi įspūdžiai visai švieži ir ne visai susigulėję.

Knyga paliko be galo didžiulį įspūdį, netgi sukrėtė.Kūrinys apima gana platų laikotarpį- nuo gerų, laimingų, klestinčių laikų, Sovietų Sąjungos įžengimo į Afganistaną, Talibano viešpatavimo iki amerikiečių įsikišimo ir bandymo atkurti šalį tokią, kokia ji buvo.Skaityti buvo dar sunkiau ir graudžiau žinant, kad įvykiai, aprašomi knygoje, neišgalvoti ir, negana to, vykę visai neseniai. Tuomet imi neišpasakytai džiaugtis, kad gyveni saugioje šalyje, kur nėra jokių pavojų, kad kils karas, kur medicininė pagalba teikiama visiems, nepriklausomai nuo lyties ar socialinės padėties.

Vis dėlto, labai sužavėjo stiprūs veikėjų charakteriai.Kiekvienas turėtų pavydėti tokios begalinės ištvermės, neišsenkančio tikėjimo ir vilties.Pagrindinės romano veikėjos - Marjama ir Leila - nuostabios, vertos pagarbos moterys, be galo atsidavusios viena kitai, vaikams, savo įsitikinimams.Negalėjau atsistebėti šių asmenybių tvirtumu, meile viena kitai.Tiesa, taip pat žavėjausi ir Leilos dukra Aziza.Tokia maža mergytė su mąstymu, visai nebūdingu jos amžiaus vaikui, priversta taip anksti subręsti.

Tačiau tai ne tik kūrinys, aprašantis karą.Taip pat tai istorija apie meilę tarp dviejų tyrų žmonių, kuri teikia vilties ir neleidžia liautis tikėjus.Kuri verčia stumtis į priekį, galvojant, kad ateis diena, kai baigsis visos nelaimės ir sugrįš geri, laimingi laikai.

Be skaičiaus mėnulių mirguliuoja aukštai virš stogų,
Ir tūkstantis saulių skaisčių ten už sienų jo slepias.


Puslapių skaičius: 384
Leidykla: Jotema
Leidimo vieta / metai: Kaunas / 2010

Įvertinimas: 10/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą