2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

11.1. Fiodoras Dostojevskis „Nusikaltimas ir bausmė"

 Anotacija:
Tai vienas žymiausių rusų rašytojo F.Dostojevskio romanų. Pirmą kartą publikuotas žurnale „Rusijos Pranešėjas“, o 1886 m. išleista knyga. Kartu su L.Tolstojaus "Karas ir Taika", šis kūrinys yra laikomas rusų literatūros šedevru. Kūrinyje gvildenamos filosofinės, socialinės problemos, keliama nusikaltimo priežastis ir reikšmė.

Atvirai sakant, jei ne privalomų knygų sąrašas, kažin ar būčiau perskaičiusi šią knygą.Na, bent jau artimiausiu metu.Iš tiesų, skaityti buvo gan sunku.Kai kurios vietos labai sudomino, įtraukė, norėjosi skaityti toliau, sužinoti, kas dar įvyks.Vis dėlto, kai kuriuos skyrius tiesiog pramesdavau akim.Todėl net negalėčiau pasakyti, ar man ši knyga patiko, ar ne, bet kad paliko įspūdį, tai tikrai.

Pagrindinis veikėjas Raskolnikovas, sakyčiau, daugialypis žmogus.Vietomis žavėjo jo įžvalgumas, išprusimas, psichologiniai ir filosofiniai pasvarstymai, tačiau kartais stebino jo požiūris į žmogžudystę: esą jo nužudytoji moteris- tik utėlė, niekam nereikalinga ir nieko gero nepadariusi.Vis dėlto, man paliko įspūdį jo poelgis, kai jis suklupo ant žemės ir ją pabučiavo.Už tai pajaučiau jam netgi pagarbą.Taip pat sujaudino ir tai, kad vos žvilgtelėjęs į Sonią, apsisprendė prisipažinti.

Vargu, ar galėčiau išskirti kurį nors veikėją kaip idealų ir vertą begalinio žavesio.Kiekvienas, manau, turi neigiamų bruožų: cinizmo, tuštybės, netgi liguistumo.Tačiau turbūt labiausiai patiko Razumichinas.Tikrai sužavėjo jo nuoširdumas ir ištikimybė.

Pabaiga tikrai nustebino.Nemaniau, kad šis kūrinys bus užbaigtas taip, palyginus, saldžiai.Tiesa, taip ir tikėjausi, kad Sonia nepaliks Raskolnikovo, tačiau kad pastarąjį aplankys toks nušvitimas, jog jis taip įsimylėjęs Sonią- nebūčiau pamaniusi.

Tai buvo pirmoji mano pažintis su Fiodoru Dostojevskiu, tačiau ateityje, manau, norėčiau perskaityti daugiau jo kūrinių, kitokios tematikos.O šią knygą, "Nusikaltimą ir bausmę", rekomenduočiau perskaityti kaip klasikos kūrinį.Tačiau kantrybės skaitant šią knygą vis dėlto reikia...

Puslapių skaičius: 178
Leidykla: Žaltvykslė
Leidimo vieta / metai: Vilnius / 1973

Įvertinimas: 8/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą