2013 m. birželio 28 d., penktadienis

13.1. Victor Hugo „Vargdieniai“

Anotacija:

Victor Hugo (1802–1885) – prancūzų romantizmo pradininkas, žymus ir įtakingas XIX a. rašytojas. Penkių dalių romanas Vargdieniai (1862) – vienas brandžiausių ir solidžiausių rašytojo kūrinių. Gausių įvykių verpete iškyla buvusio katorgininko Žano Valžano paveikslas. Apdovanotas nepaprasta jėga ir guviu protu, šis visuomenės atstumtasis siekia išsilaisvinti iš slogios praeities, grįžti į visavertį gyvenimą, susirasti šeimą, meilę. Spalvingos veikėjų istorijos rutuliojasi įtaigiai nutapytame visos epochos fone – atkuriami Napoleono I, restauracijos laikotarpio, 1830 ir 1848 m. revoliucijų ir kiti įvykiai, socialinės, moralinės laikmečio problemos, svarstoma, kas yra teisingumas ir malonė, religija ir tikėjimas, gyvai vaizduojami to meto Paryžiaus užkaboriai.

Ilgai norėjau paimti į rankas šį kūrinį. Stabdė turbūt jau skaityta šio rašytojo knyga „Paryžiaus katedra“: nors tai tikras klasikos pavyzdys, beskaitant pabodo toks smulkus detalizavimas, kai aprašoma kiekviena namo plyta. Ir vis dėlto, noras pažinti „Vargdienius“, o ir žinia, jog statoma nauja šio kūrinio ekranizacija, galiausiai pastūmėjo iš vieno apsilankymo bibliotekoje grįžti su šia knyga.


Iš tiesų, sunkiausia rašyti atsiliepimus apie tokius kūrinius - klasikinius, pripažintus visame pasaulyje, einančius metai iš metų. Čia tinkamiausias žodis - tobula. Beskaitant atrandama nemažai smulkių detalių, aprašymų, tačiau čia, priešingai nei minėtoje „Paryžiaus katedroje“, jos visai neerzina, priešingai - norisi jų dar daugiau. Nėra nei vieno nereikalingo žodelio, kiekvienas pasako kažką naujo, kažką, kas verčia skaityti toliau, kažką, kas traukia.

Negalima nepaminėti puikiai supinto siužeto. Labai nedidelę dalį ateities įvykių įmanoma nuspėt net ir labai stengiantis: kai jau atrodo, kad viskas ramu, nusistovėję ir nejučiomis galvoje imi sau spėlioti, kas greičiausiai bus toliau, siužetas netikėtai pasukamas visai kita linkme, priverčia net aiktelėti. Tiesa, negaliu meluoti, kad nebuvo nė vieno neįdomaus puslapio. Per toli gražu ne vieną ir ne du puslapius aprašomi karai net man, besidominčiai istorija, buvo kantrybės išbandymas. Ir nors nepraverčiau neperskaičiusi nė vieno puslapio, beskaitydama apie kariuomenės išdėstymus, pagaudavau save, mintimis klaidžiojančią kažkur, bet tik ne knygoje.

Skaitydama kūrinius, kuriuose sukurta daug charakterių, neretai pamąstau, kad vienas ar kitas čia nereikalingas, kad be to ar ano antraplanio vyruko galima buvo tikrai ir apsieiti. Ką gi, „Vargdieniuose“ veikėjų daug. Vis dėlto, nekilo net mintis, jog kažkurį būtų galima išmesti iš knygos. Visi jie, net antraplaniai, atlieka savo funkciją - pranešti kažkokią žinią, suteikti daugiau informacijos. Per vienus veikėjus atskleidžiami ir kitų charakteriai, gyvenimo istorijos. Skaitydama labai įsijaučiau į personažus: vienuose siužeto posūkiuose su jais susigraudindavau, kituose - norėjosi gerai juos papurtyti, padėti jiems suprasti, kokį blogą sprendimą daro.

Būtina paminėti pagrindinį kūrinio veikėją - Žaną Valžaną. Jo pavyzdį galima perkelti ir į šiuos laikus: ar daug žmonių, sužinoję, jog asmuo - buvęs kalinys, rodytų didelį norą su juo bendrauti? Greičiausiai iš daugumos toks asmuo sulauktų tik atstūmimo ir šalinimosi. Ir vis dėlto, pagrindinio veikėjo pavyzdys aiškiai mums sako: neteisk, jei nežinai visos istorijos. O ir žmonės keičiasi...

Nors perskaitytas dar tik pirmas tomas, būtinai skaitysiu ir kitus: toks kūrinys vertas būti perskaitytas ne tik dėl to, jog tai - tobuloji klasika, be galo įdomi ir profesionali, bet ir dėl to, jog verčia susimąstyti, iškelia problemas, aktualias visada ir visiems. Matyt, ne veltui Victor Hugo sakė, jog šis jo kūrinys skiriamas ne tik Prancūzijai, o ir visam pasauliui: visur tos pačios problemos, tik patys žmonės prieš jas užsimerkia ir apsimeta nematą, vietoj to, kad jas sprestų.

Puslapių skaičius: 379
Leidykla: Vaga
Leidimo vieta / metai: Vilnius / ?

Įvertinimas: 10/10

Ekranizacija


Režisierius: Tom Hooper
Prodiuseriai:
Tim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward, Cameron Mackintosh
Scenaristai:
William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer (pagal Victor Hugo romaną) 
Metai:
2012
Šalis: Didžioji Britanija
Vaidina: 
Hugh Jackman (Žanas Valžanas), Russell Crowe (Žaveras), Anne Hathaway (Fantina), Amanda Seyfried (Kozetė)

Pristatomasis filmukas:


Įvertinimas: 10/10

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą