2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

11.22. Franz Kafka „Metamorfozė“

„Francas Kafka (Franz Kafka, 1883-1924) – vienas žymiausių XX a. „katastrofinės literatūros“ rašytojų, austras, rašęs vokiečių kalba. Nedaug tėra XX a. Vakarų Europos rašytojų, kurių kūryba būtų sukėlusi tiek ginčų ir diskusijų, kaip šio Prahos žydo, siurrealistine proza reiškusio modernaus žmogaus pasaulėjautą. Jo prozoje žmogus išgyvena asmenybės suskilimą, nori ir bando pabėgti nuo savęs, virsti kažkuo kitu, įsivaizduoja save kaip kitą „aš“. Kūrinių veikėjai nuolat išgyvena baimę, kaltę, dažnai patiria kokią nors iracionalią ar nepagrįstą bausmę.“

Seniai planavau susipažinti su Kafkos kūriniais, tačiau jei ne privaloma perskaityti „Metamorfozė“ nežinia, kad būčiau tai padariusi.

Knyga man paliko tikrai neblogą įspūdį: siužetas, kurio šiaip jau nėra taip daug, įdomus, skaitoma lengvai. Ir vis dėlto, jei neturėčiau žinių apie Kafkos biografiją ir kūrybą apskritai, būtų nelengva perprasti, ką gi šis autorius norėjo pasakyti savo novele.

Kūrinys prasideda nuo scenos, kai pagrindinis veikėjas Gregoras atsibunda pavirtęs vabalu. Jis sumišęs, netgi atsikelti iš lovos tampa sunku. Virtimas vabalu - metafora, atskleidžiantį herojaus vidinį susiskaldymą, kitimą, norą virsti kažkuo kitu. Pavadinimas „Metamorfozė“ papildo šią metaforą.

Kafka gerai atskleidžia Gregoro, jo šeimos narių, aplinkinių charakterius. Nevengiama pašiepti, keletas scenų netgi šokiruoja. Tai - kitokia literatūra.

„Metamorfozės“ apimtis nedidelė - tik trisdešimt puslapių. Dėl to ir dėl ganėtinai paprastos kalbos, atrodo, jog kūrinį galima suskaityti žaibo greičiu. Ir vis dėlto, norint suprasti, ką Kafka norėjo pasakyti savo kūriniu, skaityti reikia be galo gerai įsigilinant ir dar pasidomint pačiu rašytoju.

Tikiuosi, man į rankas pateks ir daugiau Franz'o Kafkos kūrinių, kadangi tikrai norėčiau su juo geriau susipažinti.


Puslapių skaičius: 30
Leidykla: Periodika
Leidimo vieta / metai: Vilnius / 1988

Įvertinimas: 9/10  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą